A day with Christoph Hammel…

Onlangs brachten wij een bezoek aan Hammel & Cie. Een wijnhuis in de Pfalz, specifiek: Kirchheim an der Weinstrasse, een kleine 4 uur rijden vanuit Rotterdam.

Hammel & Cie. maakt al wijn sinds 1723 en is al die tijd in het bezit gebleven van de familie. Op dit moment is het de 8ste(!!) generatie die de wijnen maakt, en de 9e generatie staat al klaar om het stokje over te nemen. De wijngaarden van Hammel liggen in en rondom Kirchheim, dit ligt iets ten noorden van Bad Dürkheim. Ook wel de ‘Palatinate Wine Route’ genoemd (Pfälzer Weinstrasse). 60% van de wijngaarden zijn beplant met witte druiven welke voornamelijk Riesling, maar ook Pinot Gris, -Blanc, Chardonnay, Müller Thurgau, Sauvignon Blanc en sinds kort Grüner Veltliner zijn. Voor de overige 40% blauwe druiven wordt veelal Pinot Noir gebruikt, maar ook Dornfelder, Portugieser en Sankt Laurent.

The foundation of our wine estate is not the vineyards, the historic wine cellars or the old wine casks. It is the people! It is the family and employees who are jointly driven by the fun and great affection to wine and to the region, who happily come to work every day in the vineyards and cellars

Vat +100 jaar voor Hammel Liebfraumilch Premium Schwarze Madonna

Hammel & Cie is een echte wijnfamilie met diepe wortels in de Pfalz. Op dit moment aan het roer van het bedrijf zijn de broers Christoph en Martin Hammel. Wijnmaker Christoph hadden we al eens eerder ontmoet tijdens een wijnproeverij. Deze ontmoeting maakte zo’n indruk, dat we al snel besloten hem in Duitsland op te zoeken.
Zo vertrokken we dus op 17 juli jl. voor een bliksembezoek aan de Pfalz. Deze datum hadden we al een tijdje op de planning staan, niet wetende dat Duitsland dan zijn eerste voetbalwedstrijd op het WK zou spelen… Gelukkig was dit geen probleem en kregen we “gewoon” een ‘Tour du Hammel’ van Christoph.

Aangezien we in de winkel al een aantal wijnen van Hammel & Cie verkopen, kennen we al een deel van de wijnen. In het proeflokaal bleek echter dat er nog genoeg wijnen te ontdekken zijn. Christoph stelde een proefdoos voor ons samen, zodat we deze thuis, op ons gemak, konden proeven.
Na een interessante uitleg van de familie geschiedenis en de oorsprong van het bedrijf, kregen we een tour door de wijnkelder. De tour door de kelder van Hammel was zeer indrukwekkend. De overgrootvader van Christoph heeft de originele kelder, járen geleden, volledig met de hand uitgegraven. Later is de kelder uitgebreid tot het geheel wat het vandaag de dag nog steeds is. Het is een gigantische ondergrondse ruimte waar je makkelijk in zou kunnen verdwalen. In de wijnkelder staan betonnen cuves, vaten van roestvrijstaal, nieuwe houten vaten maar ook vaten van meer dan 100 jaar (!) oud. Oftewel: “Hammel got it all”.

Weinschorle & fussbal bij Weingut Schroth

Christoph had ons uitgenodigd om de wedstrijd tegen Mexico bij een bevriende wijnmaker te kijken. Of zoals hij het aan ons vroeg: “Gaan jullie met mij mee; voetbal kijken, Riesling drinken en würst eten?”. Yes Please!
Dus na de kelder tour, op naar Weingut Schroth in Grünstadt. Hier maakten we kennis met weinschorle. Nooit van gehoord, maar we hadden ons voorgenomen te doen wat de locals doen, dus kom maar op die “Schorle”! Weinschorle is een groot glas van 0,5L, voor 60/70% gevuld met Riesling en de overige 40/30 % afgetopt met bruisend water. Water bij je wijn is normaal gesproken natuurlijk not done, maar hier doen ze het, dus wij doen vrolijk mee. Het was lekker, écht lekker en we zouden het zo weer drinken. Ook lekker waren de worsten en de varkensnek van de grill. Eigenlijk was alles was goed, behalve de uitslag.. 0-1 voor Mexico. Misschien moesten we ons verdriet maar gaan wegdrinken?

Lokaal eten bij Restaurant Schwarz

Erdbeer-Spargelsalat – Schwarz ’18

Natuurlijk hadden we al iets gegeten bij Schroth, maar zo’n wedstrijd maakt hongerig. Christoph en zijn vrouw namen ons daarom mee naar Restaurant Schwarz. Niet zomaar een restaurant, maar eentje met een Michelin ster. Schwarz wordt geleid door Manfred Schwarz en zijn vrouw. Leuk weetje over Manfred, hij was de jongste chef ooit in Duitsland die twee sterren mocht ontvangen (1984 Bareiss). Sinds 2017 heeft hij zijn eigen restaurant in Kirchheim, Schwarz. En nog in dat zelfde jaar ontving hij hier zijn eerste Michelin ster.

Maar ja, wat ga je eten? Ze hebben een vrij uitgebreide kaart en nog wat verschillende menu’s, dus dit werd lastig. Gelukkig was daar “culinair adviseur” Christoph, en we lieten de keuze maar aan hem.
Hij beloofde “Rock & Roll”, dus we waren benieuwd.

Karamellisierte Gänseleber – Schwarz ’18

Het voorgerecht werd de Erdbeer-Spargelsalat. Een salade van aardbei, witte asperge, roze peper, waterkers, kwartelei, rucola en pijnboompitten. Erik kreeg de Karamellisierte Gänseleber. Naast de ganzenlever zat hier geroosterde bloedworst, truffel en limoen selderij puree bij. Nooit eerder at hij bloedworst, maar hij weet nu waarom Anthony Bourdain er zo dol op was.

Voor het hoofdgerecht hadden wij allebei hetzelfde: Getrüffelter Kalbssaumagen.  Een specialiteit van het huis, maar ook van de regio. We lieten ons vertellen dat het normaal met varkensmaag gemaakt wordt, maar met kalf net iets lekkerder is.

Getrüffelter Kalbssaumagen – Schwarz ’18

De kalfsmaag wordt gevuld met vlees, aardappel en kruiden, hij wordt daarna dicht gebonden en heel langzaam gegaard. Super mals en heel smaakvol. Bij het vlees kregen we
een zoete aardappelpuree, sugar snaps en vers geschaafde truffel. Ik kan je vertellen dat het boord bijna schoon weer terug ging!

Bij zowel het voor als het hoofdgerecht dronken we lokale wijnen, uiteraard Riesling. We begonnen met 2016 Riesling Muschelkalk van Odinstal, Wachenheim. Daarna gingen we over op de 2014 Riesling Mandelpfad GG van Knipser, Laumersheim. Allebei top. De lichte frisse en strakke stijl van Odinstal ging heerlijk met het voorgerecht. De meer wat ontwikkelde Riesling van Knipser was een match made in heaven met de Kalbssaumagen met truffel. Na het hoofdgerecht schoof Chef Schwarz aan, samen met zijn vrouw, en dronken we nog een 2016 Aufwind Grüner Veltliner van Thomas Hensel, Bad Dürkheim. Toen waren we klaar voor het dessert…..

Martin’s Belgische Waffel – Schwarz ’18

Voor het dessert verplaatsten we ons naar de tuin, het was tenslotte een zwoele zomeravond in Kirchheim. Christoph wilde zoet, dus kwam er een 1979 Großkarlbacher Burgweg Scheurebe Auslese van Knipser, Laumersheim, op tafel. René, onze gastheer en sommelier, kreeg nog maar net de kurk eruit. Zijn geur was fantastisch, zo intens. Veel honing, sinaasappel en wat kruidige noten erin. Dit beloofd wat dachten we.. Helaas, deze wijn was al zo’n 10 jaar over zijn top. Je nam een slok en hij was direct weg. Niks van de geur kwam terug in de smaak. Jammer, heel jammer, maar ook dat is wijn. “If you never try, you’ll never know”.

Volgende fles: 2006 Welschriesling Trockenbeerenauslese van Alois Kracher, Burgenland (Oostenrijk). Kracher is top en stelt nooit teleur. Een snoepje net als het dessert zelf: Martin’s Belgische Waffel. Martin is de sous-chef en maakt dit heerlijke dessert met aardbeien, walnootijs, eierlikeur en Grand Marnier slagroom. Danke Martin…

De avond afsluiten deden we met een Gin & Tonic, achterover in onze stoel. Nog net niet met onze ogen dicht, maar man wat was dit genieten. Terug in ons appartement – wat Hammel ook verhuurd – hadden we nog een heerlijke fles Portugieser van Hammel gekregen. 90% Portugieser aangevuld met 10% Pinot Noir (2 jaar vatrijping). Toch nog maar allebei een glas wijn, om de dag echt af te sluiten. In zijn geur veel kersen, blauwe bessen en bramen. Secundair ook wat tonen van peper, cacoa en iets rokerigs. De smaak is vol, vlezig en de wijn heeft een goeie structuur. Afdronk is lang, sappig en kruidig.  Moe maar voldaan rolden we ons bed in, dat snappen jullie wel…

                        

 

Ook slapen bij Hammel? Boek je appartement of vakantiewoning nu!

Eten bij Schwarz? Wel even reserveren

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *