Meet: Finca San Blas (NIEUW)

Nieuw in ons assortiment zijn de wijnen van Finca San Blas uit Utiel – Requena, in de provincie Valencia. Finca San Blas maakt serieuze wijnen, wijnen die “terroir driven” zijn.  Een fancy Engelse term wat inhoud dat je in de wijn zijn omgeving kunt proeven. Daar kunnen we een heel moeilijk verhaal van maken, maar wat we je vooral alvast mee willen geven is dat deze wijnen gewoon gruwelijk goed zijn.

Het wijngebied
De provincie Valencia kent drie wijngebieden met een DO-kwalificatie (herkomstbenaming). Dat zijn: Utiel-Requena, Alicante en Valencia. Utiel-Requena is de grootste en belangrijkste van de drie.

Het gebied ligt op zo’n 70 km uit de kust. De wijngaarden liggen er op 750 m hoogte en zijn, samen met de vele amandel- en olijfbomen als buren, omgeven door enorme dennenbossen. De zomer is er heet, de nacht koel, de herfst nat en de winter kan er streng zijn. Allemaal ingrediënten die ons erg nieuwsgierig maken naar de wijnen die uit het gebied komen.

Belangrijkste druiven voor dit gebied zijn de Tempranillo en Garnacha Tinta, maar de lokale druif Bobal staat het meest aangeplant. Voorheen was dit een druif bedoelt om bulkwijnen mee te maken. Veel voor weinig. Gelukkig is er een ommekeer gaande mbt. tot deze druif. Steeds vaker zie en proef je wijnen met enorme kwaliteit en soms zelfs bewaarpotentieel.

Natuurlijk wisten wij al wat voor kwaliteit de Bobal kan leveren.. Wij werken immers graag met de wijnen van Bodega de Moya uit de DO Valencia. Ook bij deze wijnen is er namelijk een hoofdrol weggelegd voor de Bobal. Maar daar is nu dus Finca San Blas bij gekomen.

Klik hier voor de wijnen van Bodega de Moya

Finca San Blas
De wijnen van Finca San Blas zijn, zoals gezegd, serieuze wijnen, zowel de witte als de rode. Wijnen waar je een beetje voor moet werken, die spannend zijn om te drinken en alleen maar lekkerder worden. De wijnen van Finca San Blas die bij ons in het assortiment zijn gekomen, zijn de:

  • Blanco ’13
  • Conveniencia ’16
  • Lomalta ’15
  • Bobal ’14

We zullen ze even kort voor je toelichten.

Finca San Blas Blanco ’13

De Blanco wordt gemaakt van Chardonnay en Merseguera, onder toepassing van 15% solera*. De geur biedt onder meer bloemen, zuivel, toast en citrus. De smaak is complex, de houtlagering prachtig versmolten en het karakter zeer uitdagend. Een wijn voor de gevorderde wijndrinker of iemand die houdt van een uitdaging….
(€ 18.25) Koop deze wijn
Finca San Blas Conveniencia ’16
De wijn is gemaakt van Chardonnay, Merseguera en Pinot Noir. De Convenciencia, wat “gemak” betekend, heeft mooie rijpe tonen in de geur. Als je een slok neemt, volgt een verrassende wijn met een mooie ronde smaak, een zacht en tegelijk fris vervolg met een licht mineralige ondertoon.
(€ 11,75) Koop deze wijn
Finca San Blas Lomalta ’15
De Lomalta wordt gemaakt van Bobal, Merlot en Tempranillo. De wijnen van deze drie druiven rijpen allen afzonderlijk in licht getoaste vaten van een jaar oud. In geur en smaak komt je een gulle, soepele wijn tegemoet met tonen van o.m. donker bosfuit, peper en nootmuskaat.
(€ 12,99) Koop deze wijn
Finca San Blas Bobal ’14
Deze wijn is gemaakt van 100% Bobal. Deze, voor het gebied typische, druif brengt krachtige wijnen voort. Geur en smaak bieden volop donker fruit, specerijen, wat mint en mineraliteit. De wijn heeft een perfecte balans
en een enorme potentie. Zeker geen “slobberwijn”, en we adviseren dan ook  de wijn even te karaferen** voordat je hem drinkt.
(€ 21,49) Koop deze wijn

*Solera wordt veelal toegepast bij de bereiding van sherry. Het is een dynamisch systeem waarbij wijnen met een verschillend rijpingsniveau methodisch gemengd worden, om zo bepaalde kenmerken te bereiken in de uiteindelijk op de markt gebrachte wijn, die het resultaat zijn van alle wijnoogsten. Het karakter van deze wijn kan som iets oxidatief zijn.

**Karaferen is het overschenken van wijn vanuit de fles in een karaf. Vanuit de karaf wordt de wijn dan in het glas geschonken. Dit doe je om de wijn te beluchten of om zuurstof toe te voegen aan de wijn. Dit wordt vooral gedaan bij jonge wijnen of wijnen die zo complex zijn dat ze anders niet goed tot hun recht komen. Door het toevoegen van lucht worden de aanwezige geuren en smaken als het ware losgemaakt en komen ze meer tot hun recht.

 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *