Chiesa del Carmine – wijnen uit de vallei

Wat hebben een Engels echtpaar en een (voorheen) vervallen vallei in Umbrië met elkaar gemeen? Niet zo veel in eerste instantie, behalve dat het echtpaar, Jacqueline en Jeremy, verliefd werden op het landschap in de vallei van Chiesa del Carmine in Umbrië en ze de vallei niet meer los konden laten uit hun gedachten.

Het was tijdens één van de eerste tripjes naar Italië dat ze opslag verliefd werden op de Umbrische heuvels en de bossen die zich zo ver uitstrekte zover het oog kon reiken. Oké… het dorpje in de vallei lag er verwaarloost bij, maar de twee keken verder dan de jaren van verwaarlozing waar het kleine dorp in de vallei mee te maken had. Ze zagen een vallei die perfect was voor de teelt van olijven, druiven en truffels.

En ja… als je opslag verliefd bent dan kan je weinig doen dan je eraan toegeven, toch? Dus zo kwam het dat de twee niet alleen een vervallen boerderij kochten in de vallei, maar eigenlijk de hele vallei kochten. Ze mochten namelijk alleen de boerderij kopen als ze beloofden ook de aangrenzende kerk te restaureren en de vallei nieuw leven in te blazen. Zo gezegd, zo gedaan. Er ging vanaf 2009 een flinke bezem door de vallei, de kerk werd steen voor steen weer opgebouwd, wijngaarden werden opnieuw ingericht en de boerderij weer in werking gesteld.

De totale restauratie duurde zo’n 10 jaar. Waar ooit een verlaten vallei was, is er nu een prachtige boerderij met oude terrasvormige olijfgaarden, een wijngaard van bijna 6 hectare, een truffelbos en wordt er een verscheidenheid aan biologische producten geproduceerd. De aangrenzende 13 eeuswe kerk (de Chiesa) is tijdens de restauratie omgebouwd – met behoudt van karakteristieke elementen – tot landhuis en biedt ruimte voor 14 personen. Dus mocht je nog niet weten wat je deze zomer wilt gaan doen… Boeken doe je hier.

Wijnen uit de vallei
Overigens zijn ze in de vallei niet onbekend met het produceren van wijn. Valle della Chiesa del Carmine kent een lange traditie in het produceren van goede wijn. In ’74 schreef de toonaangevende Amerikaanse wijnjournalist Burton Anderson in de US Wine Spectator over een witte wijn van indrukwekkende kwaliteit uit een gebied wat nu binnen het Carmine wijngoed valt.

De wijnen worden hedendaags gemaakt door een van de beste oenologen van Italië: Giovanni Dubini, die oa op de Vinitaly de felbegeerde ‘Premio Cangrande’ heeft ontvangen voor producenten die toonaangevend zijn in hun vakgebeid.

Hij maakt oa. een witte wijn gemaakt van Trebbiano Spoletino & een rode wijn van Sangiovese, Sagrantino en Merlot

CHIESA DEL CARMINE TREBBIANO SPOLETINO
Je hebt Trebbiano en je hebt Trebbiano Spoletino. Rijke en florale aroma’s komen je tegemoet. Daarnaast ook peer, limoen en grapefruit in de neus. De wijn heeft een frisse mineralige smaak, maar is tegelijk ook heel vol en ligt romig. Let wel.. van deze wijn zijn máár 5000 flessen gemaakt!

Koop de wijn hier

CHIESA DEL CARMINE IL CAMPANILE
Il Campanile wordt gemaakt van 80% Sangiovese, 15% Sagrantino en 5% Merlot. Fermentatie op de schil voor 15 dagen in roestvrijstaal. De uiteindelijk wijn rijpt daarna voor +- 9 maanden in Franse barriques.

Een sangiovese met ballen. De Il Carmine heeft even tijd nodig om zijn ware aard te laten zien in je glas. We adviseren je dan ook om hem zeker 2 uur van te voren open te zetten of anders te decanteren. In zijn geur vind je veel kersenfruit, kruidnagel en een vleug balsamico. De smaak is vol en kachtig met een goeie zuurgraad, krachtige tannines en een lange afdronk.

Koop de wijn hier

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Lees het hele artikel over Chiesa del Carmine hier. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *